Bezglutenowo

Czas zacząć temat diety bezglutenowej. Ostatnio bardzo dużo się o niej mówi, a jej popularność stale rośnie.
Dla mnie jednak nie jest to moda, ale konieczność, ponieważ należę do grupy osób nietolerującej glutenu. Krótko mówiąc jest to choroba, która nazwana jest celiakią i jest nieprzyjemna w objawach a następnie w skutkach niestosowania diety bezglutenowej.
Więcej na ten temat przy okazji innych postów dotyczących diety bez glutenu.

Ku szczęściu "celiakowców" moda na życie bez glutenu doprowadziła do tego, że produkty bezglutenowe są teraz bardziej widoczne i jest ich coraz więcej. Są oznaczane znakiem przekreślonego kłosa bądź na początku lub na końcu składu umieszczony jest napis "Produkt bezglutenowy".
Przykładem takich produktów jest Goplana w każdej odmianie: gorzka, mleczna, z bakaliami...


Ja najczęściej wybieram gorzką, bo jest najmniej kaloryczna, a dodatkowo ma dosyć wysoką zawartość kakao, bo całe 60%.

Z czasem będę dodawać więcej produktów, które znajduję w sklepach, a uwierzcie jest ich mnóstwo!


Na zakończenie wrzucam dzisiejszą kolację "zapiekankę misz-masz". Zrobiona z tego co znalazłam w lodówce:

ugotowane ziemniaki
brokuł
makaron kukurydziany (bezglutenowy - do zakupienia w sieci Biedronka)
starty ser
sos czosnkowy
przyprawy (dowolne)



Na zdjęciu zapiekanka jeszcze przed nałożeniem sera i sosu ;)
Zdrowo, pysznie i energicznie.

Gossip Aly

Komentarze