Pizza

Na dzień dobry chciałabym się podzielić wczorajszym obiadem, którego królową była PIZZA.
Zdrowo czy nie zdrowo? Poza mąką pszenną, która niestety zawiera gluten i nie jest super wartościowa, reszta składników jest całkiem pożywna. Użyłam mąki pszennej, bo jest zdecydowanie bardziej plastyczna jeśli chodzi o formowanie spodu do pizzy.

Przepis wygląda tak:

ciasto:
około 2 szkl. mąki pszennej (może być inna, ale ciasto uzyskuje nieco inną konsystencję)
woda
paczka sypkich drożdży (lub 10dag zwykłych)
1-2 łyżki oliwy (bądź oleju zamiennie)
szczypta soli

przygotowanie:
Wsypujemy do miski mąkę (około 1,5 szkl.), drożdże, oliwę, sól, a następnie stopniowo dodajemy wodę i mieszamy. Celowo nie napisałam ile wody, ponieważ sama do końca nie wiem ile dokładnie wlewam wody, wszystko zależy od zachowania ciasta w trakcie łączenia składników. Zostawiam również zapas 0,5 szkl. mąki, żeby w razie potrzeby dodać ją do ciasta gdyby wyszło za mokre. Ciasto drożdżowe najlepiej ugniatać ręką, wtedy wszystkie składniki na pewno dobrze się ze sobą połączą.

dodatki:

1. sos: krojone pomidory z puszki, bazylia, oregano, sól, pieprz
pomidory wrzucamy na patelnie, dodajemy odrobinę soli, pieprzu, oraz oregano i bazylię (mogą być w postaci suszonej bądź świeże). Gdy pomidory nieco rozmiękną podczas gotowania rozgniatamy je i pozwalamy odparować wodzie.

2. pieczarki: nie podsmażam pieczarek, kroję je w cienkie plastry

3. ser: najlepiej zetrzeć, ponieważ zużyjemy mniej sera. Po starciu ser zyska na objętości i wydaje się być go więcej

4. pomidory: kroję pomidora na cienkie plastry, żeby ułożyć je na serze, nadają wyjątkowy smak naszej pizzy.

5. Do pizzy można dodać swoje ulubione dodatki: szynka, kurczak, kiełbaska, papryka, itd. ;)

Pizzę układamy na blasze, ja użyłam blaszki do pizzy z dziurkami pod spodem, wtedy spód nie przyklei się do blaszki. Jeśli masz inną blaszkę najlepiej posmaruj ją olejem i posyp bułką tartą, ułatwi ci to później zdjęcie pizzy.
Pizzę smarujemy naszym sosem pomidorowym, następnie kładziemy pieczarki (chyba, że macie więcej dodatków), następnie posypujemy startym serem, na to układamy pomidory.
Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20-22 minuty. Jeśli macie opcję termoobiegu ustawcie grzanie na dół piekarnika i termoobieg.
Proces przygotowania mojej pizzy wyglądał tak:


Smacznego! Nie może się nie udać ;)

Komentarze