Orzechowo-owsiane ciasteczka #BG


Kilka dni minęło od czasu ostatniego wpisu, ale już jestem z nowym wpisem a zarazem nowym przepisem :)
Dzisiaj mam dla Was ciasteczka orzechowo-owsiane w wersji bez glutenu :)

1. Składniki
100 g orzechów włoskich
garść płatków migdałowych
garść rodzynek
5 daktyli
garść wiórek kokosowych
garść płatków owsianych (BG)
1 jajo
2 łyżki mąki (uniwersalna BG lub 3 łyżki jaglanej)
1/4 szkl mleka (około)
1-2 łyżki miodu

2. Przygotowanie
Najlepiej przygotować sobie 2 miseczki - jedną do suchych składników, drugą do mokrych.
Siekamy wszystkie orzechy i bakalie - wrzucamy do miski. Dodajemy mąkę i płatki owsiane - mieszany żeby się połączyły.
Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy do tego mleko oraz miód - również łączymy składniki.
Następnie mokre składniki dodajemy do suchych - łączymy wszystko razem.
Na blasze kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go delikatnie olejem żeby ciasteczka nie przywarły. Następnie bierzemy niewielką ilość masy i tworzymy z niej okrągłe ciasteczka - mniejsze, większe, wedle uznania :)
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni (najlepiej grzanie góra-dół żeby równo się piekły) na środkowe miejsce. Pieczemy około 20 minut.

Ciasteczka są zdrowe, pełnowartościowe, pyszne, bezglutenowe! Idealny słodycz dla wszystkich!
Smacznego!

GA

Komentarze